Volledige lijst van werken

Christiaan Richter - Droplets


Christiaan Richter |Droplets | 2014-2015/2017 | 32'

Solo slagwerk set-upLink naar de partituur | Website van de componist

Links voor de audio


Natuurlijke processen vormden een belangrijke inspiratiebron voor de slagwerkcyclus Droplets. In deze vierdelige cyclus produceert één slagwerker op een minimaal instrumentarium van slechts enkele houten en metalen objecten een zeer dynamische polyfonie van ritmes.

Een groot gedeelte van het materiaal in de stukken in de cyclus is gebaseerd op het fenomeen van meerdere cycli van periodieke ritmes die tegelijkertijd optreden. Dat is een fenomeen dat zowel in de natuur als in de muziek voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan regendruppels die om en om van twee takken van een boom vallen. Met dit principe worden in de stukken veel complexe temporelaties en dubbelzinnigheden geproduceerd, wat vaak resulteert in een zeer dicht maar tegelijkertijd transparant contrapuntisch web. Tot 12 verschillende cycli of tempi klinken tegelijkertijd, waar nog bovenop komt dat sommige van deze tempi onafhankelijk van elkaar vertragen of versnellen.

Al een lange tijd ben ik geinteresseerd in het creëren van een evenwicht tussen ideeën of concepten die in hun aard complex zijn en realisaties ervan die ze zo ver mogelijk tot hun essentie terugbrengen en hen afslanken van alle overbodigheden. Het doel hiervan is iets zo duidelijk mogelijk te kunnen presenteren om ervoor te zorgen dat alle subtiliteiten worden blootgesteld en zo, duidelijk hoorbaar, kunnen worden waargenomen.

In het geval van deze cyclus van stukken is deze benadering of esthetiek ook doorgetrokken naar de keuze qua instrumentatie. Zo wordt er gebruik gemaakt van een zo beperkt mogelijk instrumentarium, waarbij het tweede stuk uit de cyclus in deze zin het meest gereduceerd of gelimiteerd van aard is.

Het was een interessante uitdaging om een idiomatische schrijfwijze voor slagwerk te ontwikkelen die een realisatie voortbrengt die de processen duidelijk hoorbaar maakt en tegelijkertijd de basis legt voor resultaten die praktisch uitvoerbaar, spannend en virtuoos zijn.

De cyclus is geschreven voor de slagwerker Konstantyn Napolov, met wie ik vaak heb gewerkt sinds onze eerste samenwerking in 2012. Alle vier de stukken van de cyclus kunnen ook als afzonderlijke werken gespeeld worden.


 

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation