Volledige lijst van werken

David Lang - Triple concerto Pierced

 


David Lang | Triple concerto Pierced | 2007 | 16'

Trio slagwerk, piano, cello & strijkorkest

Dit werk is gepromoot door, maar niet in opdracht van, de DGCF.Link naar de partituur | Website van de componist

Link naar de video


"Pierced werd gemaakt in opdracht van het ensemble Real Quiet – Felix Fan, cello, David Cossin, percussie en Andy Russo, piano, als concerto voor hun ensemble en strijkorkest. Ik probeerde me een manier voor te stellen, waarop de solisten en het orkest zich tot elkaar konden verhouden, die niet ouderwets zou zijn. Ik hield van het idee van een tegenstelling tussen hen, maar ik wilde niet het soort competitie genereren al dat van traditionele concerti, waarbij de solisten met het orkest proberen te strijden om het heerschap van hun ideeën. Hoe zou het zijn om twee bijna volledig gescheiden muzikale werelden te maken, waarin het muzikale materiaal van de ene wereld nodig was om de betekenis van het materiaal van de andere te ontcijferen? Ik stelde me bijvoorbeeld een dissonante, chromatische lijn in het ene ensemble voor en een tonale akkoordprogressie in het andere - misschien zouden we de twee als verwant en noodzakelijk voor elkaar beschouwen, maar het materiaal zou in elke wereld verschillend blijven. Er zou een muur tussen hen staan - ze zouden elkaar niet horen of beïnvloeden, maar we konden hun afzonderlijke bijdragen gemengd door elkaar horen. (En het spreekt voor zich dat de combinatie van materialen die we horen als een geheel zou moeten klinken.)

Het idee dat ik bedacht was om me een muur voor te stellen, die niet helemaal solide was, maar meer een doorlatend membraan, een soort filter of weefsel tussen de solisten en het ensemble - de meeste geluiden en noten en deuntjes zouden in hun respectievelijke werelden blijven, maar sommige geluiden kunnen er gemakkelijk en vrijwel onveranderd doorheen. Vanwege dit beeld van een stof die de muzikanten scheidt, had ik het idee dat op sommige punten de stof zou kunnen worden doorboord of misschien zelfs gescheurd, als delen van het materiaal van de ene muzikale groep naar de andere passeren."

—David Lang

Pierced ging op 12 juni 2007 in première door Real Quiet en het Munich Chamber Orchestra, Christoph Altstaedt, dirigent. De versie voor strijkers solo ging in première door Real Quiet en het Flux Quartet onder leiding van Alan Pierson.


 

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation