Volledige lijst van werken

Roel van Oosten - Requiem voor Johann de Witt

 


Roel van Oosten | Requiem voor Johann de Witt | 2022 | 42´

Voor slagwerk, piano, orgel, sopraan en koorKijk onze video

Link naar de partituur | Website van de componist


REQUIEM in memoriam Johan de Witt is geschreven ter herdenking van het Rampjaar 1672, toen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden werd aangevallen en overlopen vanuit het oosten, zuiden en westen. Johan de Witt - Raadpensionaris, republikein, drijvende kracht achter 'De Ware Vrijheid', het idee van onverdeeld burgerlijk bestuur - en zijn broer Cornelis moesten deze invasie met hun leven bekopen. Op 20 augustus 1672 werden ze in Den Haag gelyncht door een orangistische menigte, door de Ultimi Barbarorum, door de ergste barbaren, volgens Baruch Spinoza.
Dit stuk voor koor, solosopraan, piano, orgel en percussie combineert delen van de katholieke requiemmis met fragmenten uit een Latijnse ode aan Johan de Witt (delen II en VII) van de Nederlandse dichter Joan van Broekhuizen (1649-1707). Deel II bevat ook de uitroep 'Ultimi Barbarorum' van Spinoza en het bekende gezegde 'redeloos, radeloos, reddeloos' - respectievelijk verwijzend naar het Nederlandse volk, de regering en het land. De heilige requiemteksten zijn geschreven in een toegankelijke stijl, de wereldlijke tekstfragmenten zijn meer dissonant en krachtig gezet.
REQUIEM in memoriam Johan de Witt werd voor het eerst uitgevoerd op 10 september 2022 in de Kloosterkerk in Den Haag, door het koor The Carol Company, Cait Frizzell (sopraan), Sepp Grotenhuis (piano), Andrew Wright (orgel) en Konstantyn Napolov (slagwerk), onder leiding van dirigent Stef Collignon.


 

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation