Volledige lijst van werken

Samuel Penderbayne - Shameless

 


Samuel Penderbayne | Shameless | 2018 | 4'

Duo slagwerk & piano met stemmen



Link naar de partituur Website van de componist

Link naar de video

Links voor de audio: SpotifyDeezerGoogle Play MusiciTunesYouTube

Koop de CD The Collectors: TRPTK labelBandcampDiscogs


“Shameless” is een kort, snel en theatraal werk. Het is geschreven voor Konstantyn Napolov & Eke Simons als onderdeel van The Dutch Golden Collection. De voornaamste aansporing voor dit werk was het vinden van het punt waar fysieke instrumentele virtuositeit effectief gecombineerd kan worden met theatrale uitvoering.

Aan de ene kant wilde ik snelle en uitdagende muziek schrijven voor deze twee fantastische musici, die ze zou uitdagen om hun fysieke grenzen te verleggen en dwingen om de muzikale mogelijkheden van hun instrumenten volledig te benutten op theatrale wijze. Aan de andere kant wilde ik hun extroverte persoonlijkheden bij het stuk betrekken door vocalisering, schreeuwen en bewegingen die de muziek ook voor het oog aantrekkelijk maakt. Dit is onder andere door het schudden van vuisten, wijzen en schreeuwen en het creëren van een dialoog geheel bestaande uit vocale uitspattingen.

Qua samenstelling is het werk gestructureerd rondom processen zoals systematische transpositie, incrementeel motivische ontwikkeling en afbraak van eerste en tweede stemmen. Esthetisch gezien is het doel een sport-achtige, extroverte uitwisseling met het publiek. Dit is terug te vinden in de drie hoofddelen: het eerste is een soort kat-en-muisspel tussen de percussie en de piano, soms samen, soms apart; het tweede is een luide en ‘schaamteloze’ kakofonie  van geschreeuw, piano clusters en opera gongs; het laatste stuk is een relatief zacht en teruggetrokken meditatie die het werk een verassend kalm einde zou moeten geven."


 

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation