Volledige lijst van werken

Yannis Kyriakides - Once There Was


Yannis Kyriakides | Once There Was | 2018 | 28'

Duo slagwerk & piano met electronics



Link naar de partituur | Website van de componist

Links voor de audio: SpotifyDeezerGoogle Play MusiciTunesYouTube

Koop de CD The Collectors: TRPTK labelBandcampDiscogs


“Once There Was” is een op traditionele kinderrijmpjes gebaseerde verzameling van stukken voor piano, percussie en audiovisuele media. Veel van deze rijmpjes hebben donkere en historisch significante thema’s, maar toch worden ze gebruikt om emoties te bevorderen en taal te cultiveren in kleine kinderen. In sommige gevallen werden rijmpjes gecensureerd of veranderd om de politieke boodschappen die erin zitten te maskeren. De relevantie van deze betekenissen zijn grotendeels verloren geraakt, hetzij omdat de significantie van politieke gebeurtenissen vervaagd zijn, hetzij omdat de sociale conflicten verzoend zijn. In de collectie “Once There Was” worden de kinderrijmpjes gereflecteerd in de tekst, welke geprojecteerd of gecodeerd is in de muziek, of in de melodieën welke ingebed zijn in het weefsel van de muziek.

“Once a wall, in a beck” heeft als thema de tekst van “Humpty Dumpty” en diens veronderstelde afbeelding van een belegeringswapen tijdens de Engelse burgeroorlog halverwege de 17e eeuw.

“Here comes a candle” beschrijft de laatste drie regels van “Oranges and Lemons”, een ogenschijnlijk onschuldig rijmpje dat een ter dood veroordeelde man volgt in Londen tot aan zijn executie.

“A garden full of snow” refereert naar de tekst van “A man of words and not of deeds”, dit is een burleske liedje dat zogenaamd gehoord werd tijdens de Slag om Culloden in 1746. Dit was de laatste confrontatie tussen de Jacobieten opstand en onderdeel van de religieuze burgeroorlog in Engeland. Veel generaals hebben duistere orders uit moeten voeren.

“Until the sun” heeft een zin van “Twinkle, twinkle little star” overgenomen als basis voor het verkennen van het geluid van de cymbaal.

“XYZ and ampersand” codeert een van de eerste ABC versjes in de muziek.

“All the birds in the air” refereert naar “Who killed cock Robin?”, een rijmpje dat gebruikt werd als archetype van moord in vele culturen overal ter wereld. Er zijn zowel mythologische als mogelijk politieke connotaties naar dit middeleeuwse versje en in Duitsland zijn er verschillende verzen die vogels afschilderen als rouwenden.

“Black Wool” refereert naar “Baa baa black sheep” een controversieel rijmpje dat in de achterin de 20e eeuw verboden werd door verschillende scholenbesturen vanwege mogelijk racistische boventonen. Inmiddels is bewezen dat het versje gaat over exportbelastingen op wol in plaats van de veronderstelde slaafhandel.”


 

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation