ARTIESTEN VAN DGCF

Onze muzikale partners

Helena Basilova

Pianiste

Helena Basilova

Helena Basilova (1983) werd geboren in Rusland als dochter van twee pianisten, maar groeide op in Nederland. Helena’s brede belangstelling voor muziek openbaart zich in haar zeer gevarieerde repertoire. Toch voelt ze nog altijd een sterke band met Russische muziek, zodat componisten als Prokofiev, Rachmaninov, Gubaidulina en Scriabin met regelmaat op haar programma’s terugkeren.


Carriére van Helena Basilova


 

Haar piano-carrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008.

Helena speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland, waaronder Het

Concertgebouw, Vredenburg en de Oosterpoort. Vervolgens leidde deze tour tot optredens in heel Europa, Zuid-Amerika en de VS. Ze verhuisde naar New York om zich daar verder te ontwikkelen en te laten inspireren. Zij richtte zich hier zowel op haar solocarrière als op de kamermuziek. Zo voerde ze onder meer Scriabin’s 9e Sonate op in Carnegie Hall’s Weill Hall, speelde ze het Tweede Pianoconcert van Shostakovich in het befaamde Symphony Space NYC en maakte ze deel uit van het NYU Contemporary Music Ensemble. Haar interesse in hedendaags repertoire leidde tot een hechte samenwerking met componisten uit het West 4th New Music Collective.

Helena Basilova vindt het belangrijk dat het bereik en de bandbreedte van de klassieke muziek

worden vergroot. Ze trad op in projecten waarin haar pianospel werd gecombineerd met poëzie, beeldende kunst, jazz of dans en zal altijd op zoek blijven naar nieuwe manieren en locaties om haar muziek tot leven te brengen. In 2016 werkte Helena samen met het collectief DEFRAME die live visuals ontwierpen bij de muziek van Alexander Scriabin in Roest Amsterdam.

In 2013 bracht de pianiste haar debuut cd uit met pianowerken van Leoš Janáèek, onder het label Quintone Records, die lovend werd ontvangen door de Nederlandse pers en radio. In 2015 verscheen haar tweede album Picturing Scriabin, opgenomen in het gerenommeerde Banff Centre Canada en opgedragen aan de Russische componist Alexander Scriabin die in April 2015 precies 100 jaar geleden is gestorven. In 2017 werd de CD Rendez-vous Russe bekroond met de prestigieuze ECHO Klassik Preis in de categorie kamermuziek. Deze opname betrof een project van saxofoniste Eva van Grinsven uitgebracht op MDG Records Duitsland.

Sinds 2016 cureert Basilova een concertserie genaamd Mevrouw de Uil in de Uilenburgersjoel te Amsterdam.

Helena Basilova ontving scholarships van de NYU, Huygens Beurs, Prins Bernhard Cultuurfonds, het NFPK en heeft een Steinway-vleugel uit de collectie van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in bruikleen.

Sinds 2016 is Helena hoofdvakdocent piano klassiek aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle.

Website: www.helenabasilova.com


 

ARTIESTEN VAN DGCF

Bekijk de profilen
van onze musici

Orkest de Ereprijs

Orkest de Ereprijs

Ensemble

Maya Fridman

Maya Fridman

Celliste

Contact

+31 654 72 44 66  | E info@dutchgoldencollection.nl

DGCF locatie Nederland
Van Galenstraat 6A
2518 EP  Den Haag

Bank: NL31 INGB 0007 5805 94
KvK: 75638770
RSIN: 860348428

Privacy policy

© Copyright Dutch Golden Collection Foundation